Ostoslista Hae tuotteita Rautanet myymälät Ideat ja ohjeet

Kesämökin ympäristöasiat kerralla kuntoon

Täyttääkö kesämökkisi uuden jätevesiasetuksen vaatimukset? Näillä vinkeillä perinteisen mökin pesuvesien käsittely ja käymäläasiat saadaan kuntoon pienillä uudistuksilla.

Paljon keskustelua herättänyt jätevesilain muutos tulee voimaan 2019 vuoden lokakuun lopussa. Sen jälkeen kaikkien haja-asutusalueiden kiinteistöjen on täytettävä uudet määräykset, jos vaikkapa kesämökki sijaitsee pohjavesialueella tai alle 100 metriä rannasta.  Vapaa-ajan asunnon varustetaso määrittelee, mitä jätevesien käsittelyltä jatkossa vaaditaan. Moni perinteisen kesämökin omistaja selviää suhteellisen vähällä, jos mökissä ei ole vesikäymälää ja syntyvien pesuvesien määrä on pientä. Sen sijaan vesivessalla ja muilla nykyaikana yleistyneillä mukavuuksilla varustetuissa mökeissä muutostarpeet voivat olla suuremmat.  Apua jätevesiuudistuksen tarpeen arviointiin ja toteuttamiseen voi kysyä oman mökkikunnan rakennusvalvonnasta tai ympäristönsuojelusta.

 

Asia ei koske kiinteistöä, joka:

  • on rakennettu vuoden 2004 jälkeen. Uudemmissa kiinteistöissä asia on kunnossa.
  • on varustettu tasolla kantovesimökki ja -rantasauna. Pesuvesiä ei kuitenkaan saa ohjata suoraan veteen. Jätevesiasetuksen mukaan vähäiset vedet voi imeyttää maahan.
  • sijaitsee ranta-alueiden ja pohjavesialueiden ulkopuolella. Jätevesijärjestelmä on kunnostettava näissä kiinteistössä rakennuslupaa vaativien suurempien korjaustöiden yhteydessä tai kun vesi- ja viemärijärjestelmää muutenkin kunnostetaan.
  • omistaja voi saada vapautuksen kunnostuksesta. Vapautuksen kunnostusvaatimuksesta voi saada iän perusteella, sosiaalisin perustein tai kun kiinteistön aiheuttava kuormitus ympäristöön on huomattavan vähäistä. Lupa myönnetään enintään viiden vuoden määräajaksi kerrallaan. Ota yhteyttä kunnan viranomaiseen!

Pesuvesien käsittelyyn riittää saunakaivo

Lain mukaan pieniäkään jätevesimääriä ei saa johtaa vesistöön, vaan ne on ohjattava hallitusti maaperään.

 

Monella kesämökillä vesi kannetaan saunaan järvestä tai pumpataan tilapäistä putkea pitkin pesuhuoneeseen. Vähäisten pesuvesien käsittelyyn riittää silloin esimerkiksi noin 300 litran saunakaivo, jonka alaosan rei´istä vesi imeytyy maaperään. Kaivon ympärillä pitää olla riittävästi vettä imevää maata, kuten hiekkaa tai soraa. Kestävästä muovista valmistettu kaivo on kevyt ja se helppo kuljettaa ja asentaa.

 

Rasvaisia tiskivesiä varten saunakaivon eteen on hyvä lisätä mökkikaivo, joka varastoi jäteveden sisältämän rasvan ja kiintoaineen. Selkeytynyt vesi valuu saunakaivoon ja imeytyy maahan. Mökkikaivon asennus kannattaa, sillä keittiövesien rasva tukkii helposti saunakaivon imeytysreiät.

Saunakaivon asennus

Uusi kuivakäymälä on mukava ja hajuton

Myös kesämökin käymäläasiat kannattaa laittaa kuntoon uusien säännösten myötä.

 

Kuivakäymälän on oltava sellainen, että sieltä ei valu mitään maahan, vaan tuotokset kerätään tiivispohjaiseen säiliöön.

 

Vanhan puuceen päivitystä kannattaa harkita jo siksi, että nykyaikaisten kuivakäymälöiden käyttömukavuus alkaa olla vesivessan luokkaa. Ne ovat siistejä, hajuttomia ja miellyttäviä käyttää.

 

Kuivakäymälän malli ja mitoitus valitaan käyttäjämäärän ja käytön mukaan. Kesäkäytössä toimii hyvin erotteleva käymälä, jossa neste erottuu kiintoaineesta ja valuu kanisteriin. Lämpöeristetty kuivakäymälä sopii talvikäyttöönkin. Polttokäymälä polttaa tuotokset tuhkaksi ja on hyvä vaihtoehto sisätiloihin.

 

Hyvä kuivakäymälä kompostoi tuotokset nopeasti, kunhan jokaisen vessakäynnin jälkeen muistaa heittää säiliöön pari kourallista kuiviketta. Monella mökillä riittää yksi tyhjennys keväisin, jolloin säiliöstä löytyy ainoastaan hajutonta multaa. Sen voi hyödyntää lannoitteena pihan kasveille.

Kaipaavatko pesutilat remonttia?

Jätevesiasioiden kuntoonlaiton yhteydessä on hyvä tarkistaa samalla viemäröinnin, lattiakaivojen ja vedeneritysten kunto. Yhä useampi viettää mökillä aikaa ympäri vuoden, jolloin asumismukavuuden tärkeys korostuu. Mitäpä jos kuntokartoituksen yhteydessä remontoisitkin pesutilat ja saunan nykyaikaisiksi?

 

Palvelevasta Rautanet myymälästä löydät lisää tietoa jätevesihuollon uudistuksiin!

Palvelun toteutus: JPmedia