Rautanet myymälät Ideat ja ohjeet

Pienen budjetin keittiöremontti

Eikö keittiön nykyinen ilme miellytä silmääsi? Haaveiletko keittiörempasta? Aina ei tarvita suurta remonttia, sillä muutamalla yksinkertaisella ja edullisella toimenpiteellä saat ison muutoksen aikaan keittiösi ilmeessä.

Uudet kaappien ovet

Jos keittiön kaapistojen rungot ovat hyvässä kunnossa, voit selvitä pelkällä ovien vaihdolla. Kaappien ovet vaikuttavat keittiön yleisilmeeseen valtavasti – ne ovat voineet kulua ajan saatossa tai olla muuten vain väärän tyyliset tai väriset. Uusien ovien myötä keittiön ilme päivittyy, mutta säästyt isolta ja kalliilta remontilta.

 

Yksi vaihtoehto on vanhojen kaapin ovien käsittely, jos ne ovat vielä hyväkuntoiset. Voit viedä ovet esimerkiksi automaalaamoon maalattaviksi – siellä jäljestä tulee hyvä ja tasainen oikeilla välineillä toteutettuna. Jos kuitenkin maalaat itse, muista huolellinen puhdistus sekä pohjamaalin käyttö.

 

Tee-se-itse nainen tai mies päällystää vanhat kaapin ovet näppärästi DC-fix-kontaktimuovilla. Hermoja ja viitseliäisyyttä puuha hieman vaatii, mutta lompakon päälle tämä uudistus ei käy.

Vetiminen vaihto

Vetimien vaihto uusiin ja ajanmukaisempiin on helppo, mutta tehokas tapa uudistaa keittiön ilmettä. Siistin ja tyylikkään vaikutelman antavat yksinkertaiset teräksiset tankovetimet sekä pyöreät pienet nuppivetimet. Persoonallisempaa ratkaisua hakevalle on olemassa paljon erilaisia vaihtoehtoja, niin mallien kuin materiaalienkin suhteen. Miten olisi perinteikkäät puiset nuppivetimet? Tai vanhanajan tunnelmaa huokuvat antiikkivetimet? Tärkeintä on, että vetimet sopivat keittiön ilmeeseen ja ulkonäkönsä lisäksi ovat toimivat myös käytännössä.

Tilan tuntua yläkaappien poistolla

Jos keittiössäsi on jo valmiiksi paljon kaappitilaa, yksi vaihtoehto on poistaa sieltä esimerkiksi muutama yläkaappi. Kaapiston poistaminen tekee tilasta heti kevyemmän ja vaikuttaa suuresti keittiön ilmeeseen. Yläkaapin voit myös korvata avohyllyllä, jolle voit nostaa esimerkiksi lempiastioitasi tai lasisia säilytyspurkkeja, joissa säilöttävät ruoka-aineet ovat helposti käden ulottuvilla ja kauniisti näkyvillä. Jos kyseessä on esimerkiksi vuokra-asunto, eikä kaapistojen poistaminen kokonaan ole mahdollista, voit vaihtoehtoisesti irrottaa pelkät ovet, jolloin niiden takaisin laitto onnistuu myös tarvittaessa helposti. Näin saat avohyllyt toteutettua helposti ja nopeasti.

Päivitä keittiön välitila

Välitilan entraukseen on olemassa useita vaihtoehtoja. Jos keittiösi välitilassa on laatat jo valmiiksi, helpoin ja nopein tapa raikastaa keittiön ilmettä on maalata ne tarkoitukseen sopivalla kaakelimaalilla.

 

Nykyään välitilaan on myös saatavilla erilaisia sisustuslevyjä, joista on tarjolla rajattomasti eri kuosi-, väri- ja materiaalivaihtoehtoja. Hinnat vaihtelevat materiaalin mukaan. Valikoimista löytyy komposiittia, laminaattia, kivivalmisteita ja kalustelevyä, joka yleensä on materiaaleista se edullisin vaihtoehto. Sisustuslaatat ovatkin nousseet suosituksi vaihtoehdoksi perinteisen laatan rinnalle niiden helpon asennuksen ja puhtaanapidon sekä laajan väri- ja kuosivalikoiman vuoksi.

 

Jos sisustuslevyjen laajasta valikoimasta ei mieleistään kuitenkaan löydä, yksi vaihtoehto on tapetoida välitila haluamallaan tapetilla ja suojata se esimerkiksi lasilevyllä. Näitä on saatavilla niin kirkkaina kuin sävytettyinäkin versioina.

 

Viime aikoina pinnalla on ollut myös mikrosementti, jolla voi pinnoittaa lähestulkoon kaikkia kodin pintoja – myös keittiön välitilan. Se piilottaa kaakeleiden saumaukset, joten sen voi levittää suoraan vanhojen kaakeleiden päälle. Myös sen sävyissä ja karkeuksissa on eri vaihtoehtoja. Mikrosementin asennus ei ole vaikeaa, mutta se on aina tekijänsä kädenjäljen näköinen. Jos päädyt pinnoitteeseen, mieti siis haluatko tehdä itse vai antaa sen ammattilaisen hoidettavaksi.

Työtaso uusiksi

Työtason ulkonäkö ja kunto vaikuttavat suuresti keittiön yleisilmeeseen. Jos työtaso on päässyt kulumaan, sen vaihtaminen uuteen käy aika helposti. Huonompaan materiaaliin ei kuitenkaan kannata koskaan vaihtaa. Esimerkiksi jos sinulla kivitaso, ei sitä kannata vaihtaa laminaattiin pelkästään sen takia että vanha taso kyllästyttää. Mieti sen sijaan, kuinka voisin muokata keittiötä niin, että se sopisi vanhaan kivitasoon – kivi on kuitenkin laadultaan ja kestävyydeltään ylivoimainen.

 

Jos keittiöstäsi löytyy puutaso, sen voit helposti käsitellä hiomalla ja vahaamalla – sävy vaihtuu halutessasi samalla ja tasosta tulee kuin uusi.

 

Maalaus on mahdollista myös, jos kyseessä on vanha laminaattitaso. Maalattu taso ei kestä kulutusta yhtä hyvin kuin maalaamaton, mutta tuo uutta ilmettä ja antaa työtasolle aikaa muutaman lisävuoden. Vaihtoehtoisesti voit myös päällystää tason DC-fix-kontaktimuovilla, koska se sopii sileille pinnoille. Aivan kuten kaapinovissakin, se vaatii vain vähän näppäryyttä ja aikaa, mutta säästää euroja.

Viimeistele keittiö sisustuksella

Keittiön yhdenmukainen sisustus pitää kokonaisuuden harmonisena ja selkeänä. Kauniit verhot, matot, pöytäliina ja keittiöpyyhkeet vievät huomion pois keittiön kuluneista pinnoista ja epäkohdista.

 

Pidä paikat puhtaina ja leikittele yksityiskohdilla. Laita ruukkuihin kasvamaan yrttejä ja asettele ne ikkunalaudalle – viherkasveilla on raikastava vaikutus. Jos työtasolla on tilaa, tee asetelma puisesta leikkuulaudasta ja maustekorista pippurimyllyineen. Laita kauniisiin lasipurkkeihin siemeniä, pähkinöitä tai puurohiutaleita ja jätä ne esille, kaappiin piilottamisen sijaan.

 

Kiinnitä huomiota myös keittiön valaistukseen. Nykyään on saatavilla helposti asennettavia ledinauhoja – mieti voisitko hyödyntää niitä keittiön valaisussa kirkkaiden loisteputkien sijaan? Iso valaisin ruokailuryhmän yllä tekee paljon keittiön ilmeelle ja kynttilät ruokapöydällä luovat ihanaa tunnelmaa.

Palvelun toteutus: JPmedia

Evästeet