Rautanet myymälät Ideat ja ohjeet

Sileä muurikivi -tuotteilla toteutat tyylikkäät ja toimivat ratkaisut pihaan

Yksinkertaisen selkeistä muurikivistä rakentuvat muurit, kukkapenkkien reunat ja muut kestävät rakenteet pihan erilaisiin tarpeisiin.

Kivimuurit tuovat pihaan luonnetta

Kivimuuri luo mielikuvan arvokkuudesta, kestävyydestä ja pysyvyydestä. Olemme varmasti kaikki jo lapsina lukeneet satuja, joissa kuninkaallisten hienoissa linnoissa on vahvat kivimuurit, ja Iso paha susi -tarinan viisain possukin rakensi talonsa kivestä.

 

Kivi rakennusmateriaalina ei ole edelleenkään menossa pois muodista, ja kivimuurit toimivat mainiosti myös nykyaikaisessa piharakentamisessa. Niillä voidaan rajata alueita, luoda näkö- ja melusuojaa, korvata aitoja ja kaiteita tai porrastaa pinnamuodoltaan laskevaa piha-aluetta – ja samalla tuoda pihaan jykevää tyylikkyyden tuntua.

 

Kivimuurit ovat monikäyttöisempiä kuin uskoisikaan: perinteisten muurien lisäksi muurikivillä voidaan toteuttaa erilaisia rakennelmia lähes niin paljon kuin mielikuvituksella riittää annettavaa. Muuri voi reunustaa istutuksia ja viljelyalueita, siitä voi muotoilla tulisijoja tai rakentaa vaikkapa istuinryhmiä.

HB:n Sileä muurikivi -tuoteperhe

HB:n Sileä muurikivi on aitojen ja muurien rakentamiseen sekä rinteiden porrastuksiin suunniteltu betonikivi, jolla voidaan toteuttaa tyylikkäitä ja näyttäviä yksityiskohtia sekä kokonaisuuksia yksityisiin pihapiireihin ja julkisille alueille.

 

HB:n Sileät muurikivet ovat muottiharkkojen kaltaisia mutta ympäripontattuja kappaleita, joiden molemmat sivut ovat sileitä teräsmuottipintoja. Sileät muurikivet valmistetaan pakkasenkestävästä, läpivärjätystä betonimassasta. Värivaihtoehtoja on kaksi: tyypillisen betonin värinen harmaa ja tummempi carbon black.

 

Ponttien ansiosta muurikivet lukittuvat toisiinsa, joten niistä muodostuu kestävä rakenne. Tarvittaessa sileät muurikivet voidaan myös raudoittaa ja valaa kiinni toisiinsa, jolloin rakenteesta tulee vielä vahvempi. Muurin yläpintaa päällystävä kansikivi on umpinainen laatta, joka lukkiutuu alapinnassa olevien uriensa avulla ylimmäisen muurikiven yläpintaan.

 

Viimeisin lisäys Sileä muurikivi -tuoteperheeseen ovat päätykappaleet, joita on saatavilla koossa 280x250x280 mm ja 140x250x280 mm. Päätypalojen avulla muureihin on helppo toteuttaa tyylikkäät aloitukset sekä lopetukset. Myös ladontajako onnistuu siististi ja oikeilla jaoilla. Samalla valmiit päätykappaleet helpottavat asennusta ja poistavat kivien leikkuutarpeen.

Kivimuurit osana tyylikästä pihaa

HB:n Sileät muurikivet sopivat erinomaisesti näyttävien muurien ja aitojen rakentamiseen sekä kaltevien pihojen ja muiden rinteiden korkeuserojen porrastamiseen. Muurikivistä voidaan tehdä myös kukkapenkkejä ja istutusalueita rajaavia valleja ja suoja-aitauksia tai vaikkapa jätekatoksen seinät.

 

Ideoita sileiden muurikivien käyttöön:

 

  • Näyttävät istutusaltaat, jotka eivät lahoa kuten puiset lavakauluslaatikot
  • Lasten hiekkalaatikko, jossa kansikivet muodostavat leveän istuinkannen
  • Betoniset istuinpenkit pihan oleskelualueille
  • Erilaiset pylväät ja pilarit
  • Muurit ja aidanteet
  • Sokkeliratkaisut pihan rakennelmille

Valaistuksella kivimuuriin saadaan vielä lisää näyttävyyttä ja pihaan tunnelmaa. Sileästä muurikivestä rakennettuun muuriin sopii valikoimastamme löytyvä Aada-valo, joka asennetaan muurikiven pintaan valaisemaan ylös- tai alaspäin.

Kivimuurin perustukset ja rakentaminen

Matalat, alle 90 cm korkuiset muurit voidaan yleensä perustaa ilman anturaa routimattomalle perusmaalle tai tiivistetylle sorakerrokselle asennettujen pihalaattojen päälle. Muurin alla suositellaan käytettäväksi laatoitusta, jotta varmistutaan, ettei painumista tapahdu. Routiminenkaan ei yleensä riko matalia, valamattomia muureja, mutta voi aiheuttaa niiden liikkumista. Betonivalua ei tavallisesti mataliin muureihin tarvitakaan.

 

Yli 90 cm korkea muuri tehdään betonianturan päälle siten, että anturan alle laitetaan painetta kestävä 100 mm paksuinen routaeristyslevy. Muuri kannattaa raudoittaa vaakaraudoituksella vähintään joka toisessa kerroksessa, ja tarvittaessa käytetään liikuntasaumoja. Muurit voidaan myös vahvistaa geoverkolla. Raudoitetuista ja valetuista rakenteista vastaa aina kohteen rakennesuunnittelija, jonka ohjeiden mukaisesti betoniantura ja valu tehdään.

 

Muuriin voidaan liittää myös muita rakenteita, kuten kaiteita ja valaisinten pylväitä. Kun nämä yksityiskohdat huomioidaan jo muurin suunnitteluvaiheessa, vältytään vaivalloisilta jälkiasennuksilta. Esimerkiksi kaidepylväät voidaan valaa kiinni muurikivien reikiin ja porata ulostulokohtaan siisti reikä kansikiveen. Toinen vaihtoehto on kiinnittää pylväs kansikiven pintaan aluslevyn avulla proppaamalla ja muurata kansikivi kiinni muuriin.

Palvelun toteutus: JPmedia

Evästeet