Rautanet myymälät Ideat ja ohjeet

Rakenna toimiva piha pihakivillä

Jos pihasi kaipaa uutta ilmettä, ryhtiä ja rakennetta, pihakivien käyttäminen on erinomainen tapa tehdä siitä sekä toimivampi että tyylikkäämpi. Samalla nostat myös kiinteistösi arvoa.

Pihakivillä luot käytännöllisen ja kauniin piha-alueen

Kotia ympäröivä piha on parhaimmillaan viihtyisä ja toimiva jatke sisätiloille. Siltä vaaditaan kuitenkin paljon: esimerkiksi auto on saatava parkkiin, kulkureittien on oltava helppokulkuiset, eri toiminnoille mattotelineestä lasten leikkialueeseen on oltava paikkansa ja lisäksi kokonaisuuden olisi vielä hyvä miellyttää silmää.

 

Erilaisilla pihakivillä saat tehtyä kotipihastasi toimivan ja tarkoituksenmukaisen. Kivirakenteet ovat kestäviä ja mahdollistavat pihan erilaiset toiminnot, mutta samalla ne tuovat ilmettä ja arvokkuutta pihaan.

 

Kivi on pihan materiaalina ennen kaikkea käytännöllinen: Keväällä lumi sulaa kiveykseltä nopeasti ja syksylläkin kivipinta tuntuu pitkään lämpimältä jalan alla. Sateen jälkeen pihakiveys kuivahtaa nopeasti. Kiveys on myös helppo pitää puhtaana eikä se vaadi erityistä kunnossapitoa.

 

Jos pihallasi on korkeusvaihteluita, ne toteutuvat luontevasti kivien avulla muureja, portaita ja reunakiviä hyödyntämällä. Usein pihan selkeä porrastus eri tasoiksi on toimivampi ratkaisu kuin loivasti laskeva rinne.

 

Kun pihakiviä yhdistellään piharakentamisen muihin materiaaleihin, lopputulos on usein erittäin näyttävä ja kaunis. Kivistä voidaan käyttää sekä luonnonkiviä että betonilaattoja ja yhdistää kokonaisuuteen vielä esimerkiksi puuta, vettä ja kasvillisuutta.

Tee pihasuunnitelma pihakiveysten teon pohjaksi

Pihan ryhdistäminen kiveyksillä kannattaa aina aloittaa tekemällä pihasuunnitelma. Usein se tilataan ammattilaiselta, jolla on kyky nähdä pihan monet mahdollisuudet ja löytää toimivimmat ratkaisut. Voit kuitenkin halutessasi tehdä pihasuunnitelman itsekin.

 

Voit myös tiedustella kivien myyjältä kokonaispakettia, joka sisältää kivitoimituksen ohella pihasuunnitelman ja toteutuksen. Huolella mietittyyn pihasuunnitelmaan panostaminen joka tapauksessa kannattaa, sillä sen avulla voit välttyä virheiltä toteutuksessa ja säästää sitä kautta aikaa ja rahaa. Voit myös saada ideoita, joita et itse muuten olisi tullut ajatelleeksi.

 

Pihan suunnittelutyön lähtökohtana ovat pihan käyttäjän toiveet, tarpeet, ympäristö sekä käytettävissä oleva budjetti. Tavallisimpia toiveita kiinteistön omistajilla ovat oleskelu- ja sisääntulopihan siisteys, käytettävien ratkaisujen pitkäikäisyys ja pihan helppohoitoisuus. Näihin vaatimuksiin erilaiset pihakiveysratkaisut vastaavat erinomaisesti.

Kulkuväylät toteutat kauniisti pihakivillä ja -laatoilla

Pihaan tulevan tien, autotallin edustan ja pysäköintialueen on oltava kantava ja kestettävä paljon kulutusta. Tähän tarkoitukseen sopivat parhaiten paksut neliön ja suorakaiteen muotoiset sidekivet, joissa on asennusnystyrät. Autolla liikennöitäville alueille suositellaan vahvuudeltaan 80 mm pihakiviä ja pihalaattoja, mutta erittäin hyvin pohjattuna myös 60 mm:n vahvuinen pihakivi kestää henkilöauton painon.

 

Kestävä betonikiveys on tyylikäs ja käytännöllinen valinta autokatoksen ja -tallin ajoalustan pinnoitteeksi. Siisti pihakiveys antaa tulopihalle viimeistellyn ilmeen ja yhdistää koko etupihan alueet yhtenäisen näköiseksi kokonaisuudeksi.

 

Erilaiset kulkuväylät ovat oleskelualueiden ohella pihan yleisimpiä pihakivillä ja -laatoilla päällystettäviä alueita. Usein kulkuväylistä tärkein ja näkyvin on etupihan sisäänkäynti, jonka edustalla olevat kiveykset ovat huomion keskipisteenä. Muut polut ja käytävät puolestaan yhdistävät pihan eri toiminnot. Ne voivat johtaa esimerkiksi leikkipaikalle, hyötypuutarhaan, siivous- ja tomutusalueelle, varastolle ja autotallille.

 

Kulkuväylien kiveysten toteutustavan voit valita käyttötarkoitukseen mukaan. Jos kulkureitille on hyvä mahtua kaksi kävelijää rinnakkain, leveyttä kannattaa varata 1,2 metriä. Toisaalta pienien polkujen kohdalla voit käyttää leikkisyyttäkin: pakollista kaavaa kivettyjen kulkureittien toteuttamiseen ei ole.

Betonilaatat ja betonikivet sopivat terasseihin ja patioihin

Kun pihalla halutaan viettää aikaa ja ikimuistoisia hetkiä perheen sekä ystävien kanssa, pihakiveyksillä toteutettavat terassit ja patiot tarjoavat siihen mahdollisuuksia. Hyvin toteutettu pihan oleskelualue on kuin kodin toinen olohuone, jossa viihdytään kesäaikaan päivästä ja illasta toiseen.

 

Oleskelualueilla toimivat luonnollisesti parhaiten tasapintaiset pihakivet ja betonilaatat. Vahvuudeksi betonilaatassa riittää jo 30 mm ja betonikivissä 50–60 mm. Kooltaan, pinnaltaan ja väriltään erilaisia pihalaattoja ja -kiviä yhdistelemällä voit saada aikaan persoonallisia ja tyylikkäitä patioratkaisuja.

 

Pinta-alaa patioon tai terassiin kannattaa varata reilusti, sillä esimerkiksi puutarhapöytä tuoleineen vie yllättävän paljon tilaa. Lisäksi pitää tietysti mahtua vielä liikkumaankin väljästi. Terassien ja patioiden reunoista saat tyylikkäät käyttämällä niiden rajaamiseen valli- ja muurikiviä. Näin oleskelualue saa samalla mukavasti suojaa näkyvyydeltä.

 

Tutustu HB:n tuotteisiin: www.hb.fi

 

Lähdetieto: HB-Betoniteollisuus Oy

Palvelun toteutus: JPmedia

Evästeet