Rautanet myymälät Ideat ja ohjeet

Oikea tyyli oikeaan kohteeseen - Puulistat ja -paneelit sisustuksessa

Erilaiset puupaneelit ja -listat tuovat sisustukseen todella paljon mahdollisuuksia käyttää omaa luovuutta ja kekseliäisyyttä.

Paneeleita, listoja ja lattiamateriaalia valitessa kannattaa huomioida rakennuksen aikakausi ja henki. Tilan koko vaikuttaa puolestaan siihen, mihin suuntaan seinäpaneelit kannattaa latoa. Tavallinen sisustaja voi tuskastua loputtomien mahdollisuuksien sekä mallien ja käsittelyvaihtoehtojen kanssa. Kokosimme tähän artikkeliin useamman hyödyllisen vinkin oikean tyylin valintaan puulla sisustaessa.

Puu pintamateriaalina

Pintamateriaalivalinnat vaikuttavat hyvin paljon käytännöllisyyden lisäksi kodin tyyliin ja viihtyisyyteen. Katto-, lattia- ja seinäpinnat tuovat kotiimme erilaisia tekstuureja eli kolmiulotteisia rakenteita, kuvioita ja materiaaleja. Tekstuuri on väriä ja kuvioita hienostuneempi tapa luoda vaihtelua sisustukseen. Tekstuurin merkitys on erityisen suuri neutraaleissa ja vaaleissa skandinaavisissa kodeissa. Erilaisilla puupaneeleilla tuodaan sisustukseen sekä kuviota, väriä että tekstuuria. Esimerkiksi tehosteseinien luonti paneelilla toimii hyvin sen sijaan, että vain maalattaisiin seinä eriväriseksi.

 

Puupinnan tyyliin vaikutetaan valtavasti sen käsittelyllä. Puun käsittelytapaa valittaessa kannattaa miettiä tarkkaan käyttötarkoituksen lisäksi sen ulkonäköä. Puuta voi käsitellä itse todella monin tavoin: esimerkiksi petsata, öljytä, kuultomaalata, vahata, valkaista tai harmaannuttaa. Lisäksi valittavissa on valmiiksi tehtaalla pintakäsiteltyjä puupaneeleita, -lattioita ja -listoja.

 

Pintakäsittelyn ja värityksensä lisäksi puupaneelit ovat kuvioinneiltaan erilaisia. Pintakuviointi riippuu puulajista ja paneelin valmistustavasta. Pelkistetty ja rauhallinen pinta muodostaa hillityn ja arvokkaan lopputuloksen. Oksaisempi ja eläväisempi pinta luo puolestaan kodikkaamman ja tunnelmaltaan lämpimämmän tilan. Jos pitää puusta sellaisenaan, paneelit voi öljytä tai kuultokäsitellä ja korostaa näin puun omaa luonnetta. Maalattunakaan puun hyvät ominaisuudet eivät häviä ja puupinnat tuovat silloinkin pehmeyttä ja elävyyttä sisustukseen.

Erikokoisten huoneiden sisustusvinkit

  1. Kapea huone saadaan tuntumaan leveämmältä vaakasuuntaisten linjojen avulla. Niinpä seinään kannattaa latoa paneelit vaakasuuntaan ja lattialaudat poikittaissuuntaan. Puun pintakäsittelyn sävy kannattaa pienessä tilassa pitää vaaleana.
  2. Matala huone tuntuu korkeammalta, kun sinne valitaan pystymallinen paneeli. Etenkin kapea sormipaneeli toimii tässä tarkoituksessa hyvin. Lattia- ja kattolistat kannattaa myös pitää matalina ja kattopaneeliin valita vaalea sävy.
  3. Korkeaa huonetta tasapainottaa vaakapaneeli. Vesiputousmaisesti katosta jatkettu panelointi yhdelle tehosteseinälle on toimiva ratkaisu. Korkeat lattia- ja kattolistat voivat myös toimia tasapainottavina elementteinä. Avarassa tilassa sävyltään tummat paneelit rauhoittavat tunnelmaa. Myös kattopaneeli voi olla tummempi.

Lattia-, katto ja peitelistan malli ja väri

Tummilla peiteloistoilla saadaan luotua sisustukseen kontrastia ja korostettua ikkuna- ja oviaukkoja. Musta peitelista on hyvä valinta mustien ovien ja ikkunankarmien rinnalle. Jos ikkunoiden karmien leveyttä halutaan ennemmin kaventaa kuin korostaa, voidaan peitelistan sävy valita seinän värin mukaan. Silloin myös tilan yleisilme säilyy rauhallisena.

 

Listoilla voidaan todella hyvin jo yksistään korostaa talon aikakautta. Käyttämällä koristeellisesti muotoiltua, leveää katto- ja lattialistaa, saadaan luotua upeita tiloja.

 

Tilan koko vaikuttaa myös listojen koon valintaan. Korkeassa tilassa voi suosia myös korkeampia listoja, mutta matalaan tilaan kannattaa valita mahdollisimman matala lattia- ja kattolista. Lattialistoista löytyy myös johtourallisia malleja, joiden avulla johdot voidaan viedä piilossa seinän vierustaa pitkin oikeisiin paikkoihin.

Listojen ja seinämaalin valkoisen sävyn valinta

Valkoiseksi tehdasmaalattujen listojen sävy on yleensä NCS-S0502-Y, joka on taitettu lämmin valkoinen. Useimmiten valkoiset ikkunankarmit ovat tätä samaa sävyä. Tämän rinnalle on yleistynyt listoissa myös puhtaan valkoinen sävy NCS-S0500-N, joka on kirkkaamman ja kylmemmän valkoinen. Tämä sävy sopii paremmin yhteen puhtaan valkoiseksi maalatun seinän kanssa. Kun taas NCS-S0502-Y:n kanssa kannattaa suosia jotain lämpimämpää valkoisen sävyä seinämaalissa. Hyvä vaihtoehto on esimerkiksi Tikkurilan Höyhen F487. Valkoisen sävyerot kannattaa siis ottaa huomioon listoja, paneeleita, ikkunoita, ovia ja seinämaalia valitessa.

Seinän listoitus eli kuviointi peitelistoilla

Seinään saa tehtyä hyvin monenlaisia kuviointeja peite- ja koristelistoilla. Tässäkin kannattaa pitää mielessä haluttu tyylisuunta sisustuksessa sekä kunnioittaa talon rakennusvuotta ja tyylikautta. Sommittelussa ohjenuorana voi käyttää kultaista leikkausta tai yksinkertaistettua kolmanneksen sääntöä. Siinä pinnat jaetaan kolmeen yhtä suureen osaan sekä vaaka- että pystysuunnassa  ja sommitellaan kuviointi syntyvän ruudukon mukaan.

 

Suosiossa olevaan Japandi-sisustustyyliin sopii ruudukkolistoitettu seinä, Seinä ja listat maalataan samalla rauhallisella vaalealla sävyllä.

 

Myös erilaisilla listoilla voidaan toteuttaa puolipaneelin tyyppinen kuviointi seinälle. Puolikkaan seinän listoitus ja yhdistäminen tapettiin tai maalattuun seinään on helppo toteuttaa.

 

Eritavoin toteutetuilla kasettijaoilla saadaan korostettua prameaa tai klassista tyyliä sekä tuotua todella hyvin talon rakennusvuoden henkeä esiin. Tällä listoitustyylillä voidaan luoda näyttävä tehosteseinä esimerkiksi makuuhuoneeseen, jos ei haluta paneloida seinää kokonaan. Tässäkin toimii perusohjeena kolmeen jako pystysuunnassa. Modernia ilmettä saadaan kolmella yhtä suurella elementillä ja klassisempaa jakamalla nämä kolme elementtiä vielä matalampiin osiin alhaalla ja korkeampiin ylhäällä. Erikorkuisten elementtien väliin voi lisätä myös vaakasuunnassa yhtenäisen koristeellisemman listan.

Puolipaneloinnin ja modernimman osapaneloinnin toteutus

Myös puolipaneloinnissa kannattaa noudattaa kultaisen leikkauksen periaatetta. Silloin panelointi peittää seinän alaosasta joko ⅓ tai ⅔ seinäpinnasta. Puolipanelointi korostaa tilan tuntua ja toimii siksi erityisen hyvin matalissa huoneissa. Vanhemmissa taloissa puolipaneelin voi toteuttaa esimerkiksi STP-paneelilla ja rajata paneloinnin yläosan kauniilla, koristeellisella reunalistalla. Yläosa seinästä voi olla rakennuksen ajan henkeen sopivaa tapettia. Modernissa tilassa puolestaan puolipanelointina toimii esimerkiksi sormipaneeli.

 

Puolipaneloinnilla voidaan tehdä myös mielenkiintoinen sängynpääty joko niin, että panelointi on pelkästään sängyn kohdalla tai seinästä seinään. Kun paneloinnin päälle laitetaan vielä leveämpi reunalista, saadaan samalla laskutilaa.

 

Paneloinnin voi toteuttaa myös trendikkäänä pystysuuntaisena osapanelointina osarimoituksen tapaan. Tätä tyyliä näkee nykyään etenkin eteisissä ja kylpyhuoneissa yleensä yhdistettynä peiliin ja epäsuoraan valaistukseen.

Paneeliin koon ja mallin valinta

Paneelin leveys ja profiilin muoto vaikuttavat myös paljon saavutettavaan lopputulokseen ja tilan tunnelmaan. Leveällä paneelilla saadaan yleensä levollisempi tunnelma kuin kapealla. Teräväreunainen profiili paneelissa tuo särmää sisustukseen, kun taas pyöreäreunaisella saavutetaan pehmeämpi tunnelma. Teräväreunaisia paneeleita ovat STS– ja STV-paneelit. Pyöreäreunaisia puolestaan STP-paneeli sekä luonnollisesti sormipaneeli. 

Sisäkaton panelointi

Aidot puupaneelit ovat oikea valinta talon sisäkattoon, kun kotiin halutaan arvokkuutta ja näyttävyyttä. Lisäksi aito puu akustoi paremmin kuin MDF-paneeli. Kattopaneelit asennetaan yleensä ikkunoista tulevan valon suuntaisesti. Matalassa tilassa kattopaneelien kannattaa olla vaalean sävyisiä, mutta korkeassa tilassa voi toimia myös tummempi paneeli tai rimakatto.

Palvelun toteutus: JPmedia

Evästeet