Rautanet myymälät Ideat ja ohjeet

Ohjeet terassin käsittelyyn - Näin käsittelet terassin

Ulkona oleva terassilaudoitus altistuu jatkuvasti suurelle rasitukselle. Sen päällä kävellään, se kastuu, jäätyy, sulaa ja on alttiina auringon UV-säteilylle. Puuterassi kestää pidempään ja näyttää edustavalta, kun sen huoltaa säännöllisesti puuöljyllä.

Terassin värin vaihto onnistuu myös puuöljyn avulla. Esimerkiksi kuluneen painekyllästetyn puun saa miellyttävän ruskeaksi tai tyylikkään harmaaksi värillisellä puuöljykäsittelyllä.

Pikaohje terassin öljyämiseen

1 Puhdista terassi

Poista harjalla terassin pinnasta irtonainen aines, mahdollinen vanha irtoava öljykäsittely sekä lika ja pöly.

 

2 Pese ja huuhtele terassi huolellisesti

Pese terassi Teknoksen biohajoavalla RENSA® TERRACE Terassipesulla ja huuhtele pesuaine huolellisesti pois. Terassipesu himmentää maalipintoja, joten lähellä olevat maalipinnat tulee suojata. Ympäristön suojaamisen lisäksi suojaa myös iho, erityisesti kädet ja silmät. Tutustu käyttö- ja suojausohjeisiin aina ennen työn aloittamista. Kattavimmat ohjeet löydät käyttöturvatiedotteesta.

 

3 Anna terassin kuivahtaa

Anna terassin kuivua vähintään 4 tuntia, mielellään 1 vrk ennen hyvin sekoitetun WOODEX® AQUA WOOD OIL Puuöljyn levittämistä. Mitä kuivempi pinta, sitä paremmin puu ottaa öljyä vastaan.

 

4 Levitä puuöljy

Levitä puuöljy tasaisin vedoin siveltimellä tai sienellä lauta tai pari kerrallaan. Käytä apunasi jatkovartta. Käsittele koko lauta päästä päähän yhtäjaksoisesti. Näin vältät päällekkäisten sivelyjen kohdalle jäävät tummat jatkokset. Puuöljy kannattaa levittää aina puunsyiden mukaisesti. Öljyä myös poikkisahatut päät erittäin huolellisesti ja järjestä mahdolliset työsaumat rikkoviin kohtiin. Jos öljyttävä puu imee puuöljyä paljon, toista käsittely. Mahdollinen imeytymätön puuöljy pyyhitään pois.

 

5 Anna terassin kuivua noin 1 vuorokausi

Vältä kuitenkin käsitellyn pinnan mekaanista rasitusta ensimmäisten päivien aikana.

 

6 Puhdista työvälineet ja huolehdi jätteistä vastuullisesti

Lopuksi puhdista työvälineet RENSA® BRUSH Pensselipesuaineella ja vedellä. Käsittele jätteet pakkauksen ohjeen mukaan. Tyhjä, kuiva pakkaus voidaan kierrättää.

 

Kaipaatko tarkempia ohjeita? Lisää vinkkejä sekä tuotesuositukset eri materiaaleille löydät kattavasta terassioppaastamme. Lataa opas terassien, ulkokalusteiden ja aitojen käsittelyyn. Myös Maalineuvontamme auttaa sopivien tuotteiden valinnassa ja  kaikissa käsittelyyn liittyvissä kysymyksissä. 

 

HUOM! Suosittelemme terassin käsittelyyn puuöljyä. Jos terassisi on kuitenkin käsitelty aikaisemmin jollakin muulla tuotteella, tulee se poistaa kokonaan ennen öljyämistä. Kysy tarvittaessa lisää Teknoksen Maalineuvonnasta

MILLOIN ON HYVÄ AJANKOHTA KÄSITELLÄ TERASSI?

Parhaimmat maalauskelit sijoittuvat usein toukokuun alusta syyskuun loppuun. Ihanteellinen aika öljyämiselle on pitkä, pilvipoutainen keskikesän päivä, mutta olosuhteet huomioiden se onnistuu myös toki muulloinkin. Öljyämistä suorassa auringonpaisteessa kannattaa välttää. Öljyämistä liian aikaisin aamulla ja liian myöhään illalla kannattaa välttää. Pyri öljyämään pinnat niin, että ne ehtivät kuivua ennen yötä. Terassille tiivistyvä kaste voi aiheuttaa ulkonäkövirheitä pinnoille.

HUOMIOI TERASSIMATERIAALI

  • Painekyllästetyn puun on annettava kuivua asennuksesta vähintään puoli vuotta ennen öljykäsittelyä.
  • Lämpökäsitelty puu käsitellään mahdollisimman pian heti asennuksen jälkeen.
  • Puupaljaasta puutavarasta valmistettu terassi käsitellään pohjustepuunsuojalla ympäriinsä ennen öljyämistä.

MITEN LASKETAAN ÖLJYN RIITTOISUUS?

Puuöljyn riittoisuus kertasivelynä on 5 - 15 m²/l, jolloin menekkinä voidaan käyttää esimerkiksi 8 m²/l.

 

Laskiessa puuöljyn menekkiä, käytä kaavaa: öljyttävän pinnan kokonaispinta-ala m² / riittoisuus m² per litra = tarvittava öljymäärä L.

 

Esimerkiksi näin lasket tarvittavan puuöljyn määrän kertakäsittelyyn kokonaispinta-alan ollessa 35 m²: 35 m² / 8 m² per litra = 4,4 l -> 2 x 2,7 l purkki.

 

Lähde: Teknos

Palvelun toteutus: JPmedia

Evästeet