Rautanet myymälät Ideat ja ohjeet

Ikkunoiden valinta - Miten onnistun?

Ikkunoiden valinta omaan kotiin tai vapaa-ajan asuntoon voi tuntua haastavalta, sillä ikkuna vaikuttaa yksinkertaiselta tuotteelta, mutta todellisuudessa ikkunaan liittyy reilusti erilaisia valintoja.

Ikkunan pystyy räätälöimään lähes millaiseksi tahansa ja omat tarpeet pystyy täyttämään niin koon, ulkonäön, toiminallisuuksien kuin lämmön- ja ääneneristyksenkin puolesta.

Pihlalta löytyy kattava valikoima eri rakenteita, ikkunamalleja ja lisäominaisuuksia, joista pystyy muodostamaan itselle parhaiten sopivan ikkunakokonaisuuden.

Suunnittelu valintojen perustana

Ikkunoiden valintaa suunniteltaessa on hyvä tarkastella omaa kotia tai vapaa-ajan asuntoa, jonne ikkunoita on valitsemassa. On hyvä kysyä itseltä esimerkiksi, miten ikkunat sijoittuvat suhteessa maisemaan ja mihin ilmansuuntiin ikkunat suuntautuvat? Näihin kysymyksiin vastaaminen auttaa suunnittelemaan ikkunoiden sopivaa kokoa, sekä lisävarusteita eli mitä ominaisuuksia ikkunoilta vaaditaan. Omia tarpeita on hyvä pohtia myös värimaailman ja toiminallisuuksien suhteen. Onko ikkunoita tarpeen voida avata? Paistaako aurinko läpi päivän ikkunasta? Halutaanko ikkunoiden värisävyn tuovan kontrastia talon julkisivuun tai sisustukseen vai sulautuvan värimaailmaan mahdollisimman hyvin?

Tyyppi, rakenne ja malli - mitä vaadin ikkunan teknisiltä ominaisuuksilta?

Pihlan ikkunoista ikkunan tyyppejä löytyy kolme erilaista: Vieno, Varma ja Termo. Varma on Pihlan suosituin ikkunatyyppi, joka vastaa Suomen sääolosuhteisiin, sekä niin rakentamisen kuin remontoinninkin vaatimuksiin. Termo on matalaenergiaikkuna, jolla taataan maksimaalinen energiatehokkuus, auringonsuoja ja ääneneristävyys. Vieno taas on Pihlan kevytrakenteisin ikkunatyyppi, joka soveltuu erinomaisesti esimerkiksi kesämökeille tai varastoon, jolloin ikkunalta ei vaadita niin maksimaalista suorituskykyä, mutta joka kestää kuitenkin erinomaisesti säävaihteluita. Lisäksi Pihlalta löytyy erityisesti saunan ominaisuuksiin vastaava saunan ikkuna ja palonsuojavaatimuksiin vastaava paloikkuna.

 

Rakenteeksi ikkunalle voi valita joko avattavan tai kiinteän ikkunarakenteen. Avattava ikkunarakenne on nimensä mukaisesti mahdollista avata ja avattavan ikkunan voi varustaa tuuletusosalla, jolloin tilojen tuulettaminen tapahtuu vaivattomasti. Kiinteän ikkunarakenteen etuna on vain kaksi pestävää lasipintaa ja kiinteällä ikkunalla pystyy toteuttamaan erityisen suuriakin lasipintoja.

 

Ikkunamalleja on valittavissa useita yksiruutuisesta A-mallista, usealla pysty- ja vaakavälikarmilla jaettuun T-malliin. Ikkunamalleista suosituimmat ovat A-, B- ja D-mallit, mutta mallin valintaa ohjaa täysin mieltymykset ja rakennuksen tyyli.

Koko - luonnonvalon maksimointia vai yksityisyyttä?

Mittatilaustyönä valmistettavien ikkunoiden koon voi valita 10 mm välein. Jokaiselle ikkunatyypille, -rakenteelle ja -mallille on määritelty maksimi- ja minimikoot, joiden puitteissa koon voi räätälöidä omaan makuun sopivaksi. Suurimmat ikkunat voivat olla jopa 10 m2 kiinteitä ikkunoita ja pienimmät ikkunat vain noin muutaman sadan millimetrin pituisia ja levyisiä ikkunoita.

 

Ikkunoille on valittavissa myös eri karmisyvyyksiä eli paksuuksia oman kohteen seinän paksuuden mukaisesti. Kapeimmillaan Vieno-rakenteiset ns. mökki-ikkunat voivat olla 92 mm karmisyvyydellä varustettuja, kun taas leveimmillään karmisyvyys on valittavissa Varma- ja Termo ikkunoilla 210 mm syväksi.

Väri – vaaleaa, tummaa vai jotain muuta?

Puu-alumiini-ikkunoiden värisävyt voi valita joko saman sävyisenä kaikille pinnoille tai kaksivärimaalauksena eli niin, että sisäpuolen puuosat, sekä sisäpuolelle näkyvät alumiiniosat ovat saman sävyiset ja ulkopuolelle näkyvät alumiiniosat ovat erisävyiset. Sisäpuolen puuosat saa peittovärien lisäksi myös kuultokäsiteltyinä, mutta kuultokäsittelyä valitessa on hyvä muistaa, että puu on elävä luonnonmateriaali, jonka eläväpintaisuuden kuultosävy jättää esille.

 

Vakiovärinä saatavat värisävyt ovat valkoinen, tummanharmaa, tummanruskea ja musta. Tämän lisäksi erikoisväreinä saatavilla olevissa värisävyissä vain mielikuvitus on rajana. Värejä valitessa kannattaa pohtia haluaako ikkunoiden kiinnittävän erityistä huomiota sisustuksessa vai enemmänkin sulautuvan muuhun sisustukseen.

Lasivalinnat – auringonsuojaa, sujuvia mobiiliyhteyksiä ja turvallisuutta?

Lasivalinnoilla voi vaikuttaa merkittävästi ikkunoiden toiminnallisuuteen. Erityisesti ikkunoiden ollessa suuria tai suuntautuessa etelän suuntaan suositellaan Auringonsuojalasi valittavan ikkunoihin. Auringonsuojalasi ehkäisee sisätilojen liikalämpenemistä, häikäisyä sekä vaikuttaa myös energiatehokkuuteen vähentämällä sisätilojen viilennyksen tarvetta. Auringonsuojalasi luo mukavat olosuhteet suurien lasipintojen äärellä oleskelulle.

 

Energiatehokas rakentaminen luo haasteita mobiiliyhteyksien sujuvaan toimimiseen sisätiloissa ja Pihlan Antennilasi vastaakin erinomaisesti näihin haasteisiin. Antennilasi on huomaamaton, huoltovapaa ja kestävä ratkaisu, joka vahvistaa mobiiliyhteyksiä sisätiloissa ja varmistaa sujuvan mobiilinetin toimivuuden ja puhelujen kuuluvuuden sisätiloissa.

 

Mikäli koti tai vapaa-ajan asunto sijaitsee lähellä suuria teitä tai lentomelualueella kannattaa ikkunoihin valita äänieristyslasi, joka pitää melun loitolla. Huurtumaton lasi taas on oiva valinta normaalin energiatehokkaasta rakentamisesta ja säävaihteluista johtuvan huurtumisilmiön ehkäisemiseksi.

 

Rakennusmääräykset vaikuttavat osaltaan turvalasien käyttöön erityisesti suurten etenkin lähes lattiaan ulottuvien lasipintojen kohdalla. Karkaistu turvalasi on nimensä mukaisesti turvallinen valinta, sillä rikkoutuessaan hajoaa pieniksi murusiksi, jotka eivät aiheuta loukkaantumisvaaraa. Laminoitua lasia vaaditaan kohdissa, joissa on erityinen putoamisvaara ja hajotessaan laminoitu lasi ei aiheuta myöskään loukkaantumisvaaraa lasielementtien ollessa kalvon sisällä.

 

Ikkunoihin voi lisäksi valita erilaisia koristelaseja näkösuojaa tuomaan. Satiinilasi, Flemish-, Stippolyte- ja Cotswold ovat koristelaseja, jotka estävät suoran näkyvyyden, mutta päästävät luonnonvalon läpi ja valaisemaan sisätiloja.

Lisävarusteet – käyttömukavuus kokonaan uudelle tasolle

Lisävarusteita on valittavissa useita erilaisia tuotteesta ja tarpeesta riippuen. Avattavan ikkunan voi esimerkiksi varustaa tuuletusikkunavarustuksella ja Siitepölyverkolla, jolloin tuuletus on turvallista vailla huolta allergiaoireista tai kutsumattomista vierailijoista. KLIK- ja KLIK S-raitisilmaventtiilit taas varmistavat puhtaan ja raikkaan sisäilman, sekä ilman vaihtumisen sisätiloissa. Useista eri vaihtoehdoista valittavilla koristeristikoilla voi tuoda ryhtiä ja ilmettä talon julkisivuun.

 

Erilaisilla kaihdinratkaisuilla tuodaan yksityisyyttä näkösuojalla ja estää häikäisyä sisätiloissa. Integroidut sälekaihtimet ovat kaikille asukkailleen turvalliset, ikkunan välissä olevat sälekaihtimet, joita ohjataan nupeista ja naru pystytään lukitsemaan narunuppiin niin, ettei se roiku vaarallisesti. Niin kiinteisiin, kuin avattaviinkin ikkunoihin voi valita myös Vekkikaihtimet, jotka ovat ylä- ja alareunasta ohjattavat naruttomat, kangaspintaiset, tyylikkäät ja ajattomat kaihtimet. Vekkikaihtimista on saatavilla eri kangastiheyksiä läpikuultavasta pimentävään ja värisävyjä valkoisesta mustaan.

Palvelun toteutus: JPmedia

Evästeet