Turvallista Joulua

Kynttilät luovat jouluun lämmintä tunnelmaa. Kynttilöiden käyttöön liittyy kuitenkin monenlaista muistettavaa. Ennen kuin uppoudut joulun tunnelmaan, palauttele mieleen nämä asiat.

Jätä riittävästi tilaa kynttilöiden väliin

Kynttilöiden liekki on avotulta ja siksi arvaamattomia. Jos kynttilä esim. kaatuu ja tuli tarttuu pöytäliinaan tai verhoihin, joulun tunnelma saa nopeasti ikävän käänteen. Siksi pidä alkusammutusvälineet saatavilla polttaessasi kynttilöitä. Muistathan myös sammuttaa kynttilät, kun poistut huoneesta. Polta kynttilöitä vain niissä tiloissa, joissa oleskellaan.

Valitse kynttilänjalka, joka ei kaadu eikä ole tehty palavasta materiaalista. Parhaita materiaaleja ovat metalli, lasi, posliini ja kivi. Kynttilänjalkoiden kauniilta näyttävät muoviset, paperiset ja kankaiset somisteet kannattaa unohtaa.

Varo umpinaisia, ohuesta lasista tai posliinista tehtyjä lyhtyjä. Ahtaassa tilassa steariini höyrystyy ja leimahtaa. Ohutkuorinen lyhty voi poksahtaa rikki ja lennättää palavaa nestettä ympäristöön. Turvallinen kynttilälyhty on tukeva, yläosastaan reilusti avoin ja sisältä riittävän tilava.

Kun mietit minne laittaisit kynttilät, katso ettei lähellä, vieressä tai yläpuolella ole mitään syttyvää. Varo erityisesti verhoja ja koristeita. Kynttilä sulattaa helposti muoviseen alustaan reiän, joten älä laita kynttilöitä TV:n päälle. Television sisään pudonnut kynttilä voi olla kohtalokas.

Kynttilöiden väliin on jätettävä riittävästi tilaa. Tiiviissä ryhmässä olevien kynttilöiden tulikuuma neste saattaa helposti roihahtaa. Tuikut ja pöytäkynttilät asetetaan noin 5 cm:n etäisyydelle toisistaan. Ohutpohjaiset lyhdyt, pöytäkynttilät ja tuikut tarvitsevat riittävän paksun, palamattoman alustan.

Ulkotuliakin on valvottava

Ulkotulet tulee asettaa vähintään kolmen metrin päähän kulkutiestä ja rakennuksista 3-10 m päähän. Näin tuli ei pääse tarttumaan ohikulkijoiden vaatteisiin tai rakennusten seiniin. Ulkotulet on hyvä sijoittaa palamattomaan astiaan tai telineeseen tai asetella tukevasti lumihankeen, ettei tuuli kuljeta keventynyttä astiaa vääriin paikkoihin. Älä myöskään laita muovisten ulkokalusteiden päälle niiden sulamisriskin takia.

Ulkotulia tulee valvoja. Niitä ei saa polttaa sisällä eikä edes parvekkeella, kuistilla tai katoksen alla. Sateessa ulkotulia ei kannata polttaa roiskevaaran vuoksi.

Vaihda palovaroittimien paristot kerran vuodessa

Testaa palovaroittimien kunto kerran kuukaudessa sekä myös silloin, kun olet ollut pidempään poissa kotoa tai vapaa-ajan asunnolta. Kylmissä ja kosteissa olosuhteissa, kuten talvella mökillä, matkailuvaunussa tai -autossa ja veneessä, palovaroitin saattaa mennä epäkuntoon tai paristo voi tyhjentyä tavallista nopeammin. Pidä varaparistoja aina saatavilla. Varmista, että palovaroittimia on vähintään yksi kutakin alkavaa 60 m2 kohti.

Kerran vuodessa on hyvä vaihtaa paristot kaikkiin palovaroittimiin. Hyvä paristonvaihtopäivä on perinteinen 112-päivä 11.2., 1.12. tai kevään ensimmäinen mökkipäivä.

Opettele käyttämään sammutusvälineitä

Vesi on tehokas alkusammutuskeino, mutta se ei sovellu rasva- ja sähköpalojen sammuttamiseen. Sammutuspeite soveltuu hyvin juuri sähkölaite- ja kattilapalojen alkusammutukseen. Sammutuspeitteitä on hyvä olla vähintään yksi kodin jokaisessa kerroksessa.

Käsisammuttimia on sekä neste- että jauhesammuttimia. Hanki kotiin Rautanetistä CE-merkinnällä varustettu, vähintään 6 kg:n käsisammutin. Huolehdi myös, että osaat käyttää sammutinta, sillä vain ripeällä ja oikealla toiminnalla tulipalo voidaan tukahduttaa heti alkuunsa tai ainakin rajoittaa tehokkaasti.

Ja ennen kaikkea pidä tikut ja tuikut pois lasten ulottuvilta. Älä jätä lasta tai lemmikkieläintä hetkeksikään yksin palavan kynttilän kanssa. Ennakkoon on hyvä kertoa lapsille kynttilä- ja tulitikkuleikkien seurauksista.

Huolehdi paloturvallisuudesta niin voit rauhallisemmin mielin nauttia kynttilöiden lämpimästä tunnelmasta.

Tunnelmallista joulua,

rautanetläiset

 

 

Lähde: SPEK, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö

 

 

Palvelun toteutus: JPmedia